Ez történt áprilisban a kamarában

Ez történt- naptár

 


A  jobb, pontosabb, naprakészebb tájékoztatás érdekében, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula úgy döntött, hogy minden hónap elején az elmúlt hónap legfontosabb eseményeiről, a kamara tevékenységéről összefoglalót küld a kamara tagjainak „Ez történt a kamarában?” címmel.

A tájékoztató a teljesség igénye nélkül készül, és nincsenek benne a napi működéshez szükséges találkozók, munkaértekezletek. Amennyiben a hírhez részletes háttérinformáció is tartozik, azt a címre kattintva olvashatja el. Az összefoglalóval kapcsolatban szívesen várjuk megjegyzéseiket, javaslataikat a kommunikacio@mmk.hu címre. 

Ez történt a kamarában: 2021. április

A Magyar Mérnöki Kamara eseményösszefoglalója – a hónap legfontosabb eseményei a teljesség igénye nélkül


2021.04.06
Megjelent a Mérnök Újság áprilisi száma

A tartalomból:
-Fókuszban a közlekedés
-Üvegszerkezetek
-A hidrogéntechnológián alapuló, fenntartható villamosáram-szolgáltatás
-30 éve alakult meg az Egészségügyi-műszaki Tagozat

2021.04.07
Véleményezhetők az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) katalógus lapjai

A Magyar Mérnöki Kamara előadóként és társszervezőként vett részt az Energetikai Kötelezettségi Rendszer katalógusát bemutató workshopon, amelyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szervezett. A katalógus tervezetét április 23-ig lehetett véleményezni. A Magyar Mérnöki Kamara a MEKH felkérésére működött közre az EKR katalógus lapjainak, és standardizálható módszertanának kidolgozásában.
EKR-katalogus-tervezetek

2021.04.07
Ülést tartott az Alelnöki Tanács

Az Alelnöki Tanács jóváhagyása után készülhetnek az újabb szakmai segédletek a Feladat Alapú Pályázat (FAP) támogatásával. Az Alelnöki Tanács – a FAP testület javaslatára – a 17 beadott pályázatból 14-et támogatott. Ebben az évben olyan tagozattól is érkezett pályamű, amelyiktől korábban nem, és 4 tagozat 2-2 pályázatot adott be.

2021.04.08
Ismét kedvezményes a szabványtár előfizetése

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a 2020. évi program folytatásaként, ebben az évben is támogatja az Online Szabványkönyvtár előfizetését. Ennek köszönhetően felhasználóhelyenként 40.000 Ft-tal kevesebbet kell fizetni a teljes (bruttó) előfizetési díjnál, így a szabványok bruttó 67.950 forintért lesznek hozzáférhetők. A támogatást 2021. december 10-ig, illetve a rendelkezésre álló támogatási összeg határáig lehet igénybe venni.

2021.04.14
Ülésezett a Kamarai Továbbképzési Testület

A Magyar Mérnöki Kamara Kamarai Továbbképzési Testülete a következő témákat tárgyalta:
-Az Építési Tagozat elnökségével tárgyalandó kérdések összeállítása
-Területi kamarák szakmai továbbképzési kérelmeinek elbírálása.
-Tagozati továbbképzési igények/kérelmek elbírálása.
-Egyéni teljesítések értékelése.

2021.04.14
Az MMK tagot jelölt a Duális Képzési Tanácsba

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felkérte az MMK-t, hogy jelöljön tagot a Duális Képzési Tanácsba. Az MMK ismét dr. Szekeres Tamás egyetemi tanárt, a Győri Széchenyi István egyetem korábbi rektorát delegálta.

2021.04.14
Az MMK Elnökségének ülése

A Magyar Mérnöki Kamara elnöksége áttekintette, hogy a hatályos veszélyhelyzeti szabályok milyen módon teszik lehetővé a tisztújító küldöttgyűlés megtartását. A tisztújítás előkészítése az eredeti tervek szerint folyik, azonban az ülés időpontjában még nem ismert, hogy a május 14-re tervezett országos küldöttgyűlést személyes jelenléttel megtartható-e. Az Elnökség egyhangúlag javasolta az április 23-ra összehívandó Választmánynak, hogy – a veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok adta lehetőségeket is figyelembe véve – az Elnökség még május 23. előtt fogadja el a tavalyi beszámolókat, valamint a költségvetési előterjesztéseket, a tisztújításra pedig akkor kerüljön sor, amikor arra személyes részvétellel lehetőség lesz.
www.mmk.hu/informaciokelnoksegi-ules

2021.04.15
A BIM szemléletről a Műegyetemen

A BIM szemléletről tartott előadást 180 műegyetemi építész és mérnökhallgató számára a Magyar Mérnöki Kamara Tudásközpontjának vezetője, Seidl Tibor. A másfélórás előadásblokkot a hallgatók 4,78-as szintre értékelték.

2021.04.16
e-Közmű egyeztetés

Folytatta munkáját az e-Közmű munkacsoport több szakmai tagozat jelöltjeinek részvételével. A munkacsoport újbóli létrehozását az indokolja, hogy a Lechner Tudásközpont megkereste a kamarát, szakmai véleményét kérve az e-közmű rendszer korrekciójához és továbbfejlesztéséhezt.

2021.04.23
Választmányi ülés

Az MMK Választmánya április 23-i ülésén nagy többséggel támogatta, hogy az esedékes tisztújítás személyes részvétellel megtartott küldöttgyűlésen történjen. Ennek megfelelően az Elnökség a járványügyi szabályok által megengedett legkorábbi, személyes részvételt biztosító időpontra hívja össze a küldöttgyűlést. A Választmány megtárgyalta az MMK 2020. évi gazdálkodási beszámolóját, a 2021. évi költségvetésének módosítását, és a 2022. év gazdálkodási tervét.
www.mmk.hu/valasztmany

2021.04.23
Négy év mérnökszemmel - online véleménykutatás a kamarában

Több mint három és félezer válasz érkezett arra az online kérdőívre, amelyben a tagok és nyilvántartottak értékelhették a kamara négyéves teljesítményét, illetve beszámolhattak a mögöttünk hagyott járványév tapasztalatairól. A válaszadók összességében jónak és javuló tendenciájúnak ítélték a kamara elmúlt négy évben végzett tevékenységét, ugyanakkor azt is fontosnak tartották megfogalmazni, hogy milyen feladatok teljesítését várják el a következő ciklusban. A felmérés eredményeit a Mérnök Újságban is közzétette a kamara.
www.mmk.hu/mmk-felmeres

2021.04.25
Az MMK véleményezi a szakmagyakorlást szabályozó kormányrendeletet

Az MMK – a tervezet véleményezését koordináló Miniszterelnökség felkérésére - véleményezte az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről kiadott 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet módosításáról szóló előterjesztéssel kapcsolatos ITM és BM észrevételeket, ez utóbbit a Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozat véleménye alapján. A tervezetről további tárcaegyeztetések várhatók.

2021.04.26
Újabb FAP pályázatok érkeztek

Az Alelnöki Tanács április 7-i döntésének megfelelően a szakmai tagozatok április 8. és április 26. között újabb Feladat Alapú Pályázatokat (FAP) készíthettek elő, és nyújthattak be. A póthatáridőig 6 pályázat érkezett. A FAP testület a pályázati anyagokat értékelte és valamennyit támogatásra javasolta az Alelnöki Tanács májusi ülése számára.

2021.04.29
Energetikai Tanácsadás - együttműködési javaslatok

Nagy Gyula levélben fordult a Családokért felelős tárca nélküli miniszterhez, Novák Katalinhoz, hogy a kamara energetikai tanácsadását a minisztérium széles körű kommunikációs lehetőségeivel a lakásépítés és -felújítás iránt érdeklődők figyelmébe ajánlja. A kamara szolgáltatása nagyban segíthetné a kormány családpolitikai céljainak hatékony megvalósulását. A kamara felkérte a Szakmai Kamarák Szövetsége tagjait, a Nagycsaládosok Országos Egyesületét és a Kormányhivatalokat, továbbá – a BM Önkormányzati Tájékoztatója segítségével – a települési önkormányzatokat, hogy az energetikai tanácsadás lehetőségét és előnyeit ismertessék a szervezeteiken belül is.

2021.04.29
MAUT 7. Innovációs Fórum

Az MMK elnöke, Nagy Gyula is részt vett a Magyar Út- és Vasútügyi Társaság Innovációs Fórumán, amelyet Környezetvédelem az út- és vasútfejlesztés területén címmel tartottak. Megnyitójában Áder János köztársasági elnök a közlekedésből származó károsanyag kibocsátás drasztikus csökkentését sürgette annak érdekében, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges állammá válhasson.
www.maut.hu/home/

2021.04.30
Sikeresen zárult a 3. Beruházáslebonyolító Mesteriskola

A Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula és az ÉVOSZ elnöke, Koji László zárszavával ért véget a harmadik beruházáslebonyolítói mesteriskola. A csaknem 70 hallgató a veszélyhelyzet miatt a világhálón keresztül követtea kamaránk által szervezett és az építésgazdaság meghatározó szereplőinek közreműködésével megtartott, 3 hónapos, 96 tanórás képzést. Már érkeztek jelentkezések és érdeklődések a következő mesteriskolára is.