Ez történt januárban a kamarában

Ez történt- naptár

 


A  jobb, pontosabb, naprakészebb tájékoztatás érdekében, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula úgy döntött, hogy minden hónap elején az elmúlt hónap legfontosabb eseményeiről, a kamara tevékenységéről összefoglalót küld a kamara tagjainak „Ez történt a kamarában?” címmel.

A tájékoztató a teljesség igénye nélkül készül, és nincsenek benne a napi működéshez szükséges találkozók, munkaértekezletek. Amennyiben a hírhez részletes háttérinformáció is tartozik, azt a címre kattintva olvashatja el. Az összefoglalóval kapcsolatban szívesen várjuk megjegyzéseiket, javaslataikat a kommunikacio@mmk.hu címre. 

Ez történt a kamarában: 2021. január

A Magyar Mérnöki Kamara eseményösszefoglalója – a hónap legfontosabb eseményei a teljesség igénye nélkül


2021.01.01
Január elsejétől érvényesek az új, ajánlott mérnöki napidíjak

Értékkövető lesz a jövőben a mérnöki napidíjak rendszere. Az új ajánlás egyértelműen leírja a számításba vehető költségelemeket is. Az MMK Elnöksége decemberi ülésén egyhangú támogatással fogadta el a mérnöki napidíjak módosításáról szóló előterjesztést, amely 2021. január elsején hatályba is lépett. A napidíjakat az elnökség ezentúl évente felülvizsgálja és a garantált bérminimum változásához igazítja a díjak mértékét. ››› mérnöki díjszabás

2021.01.04
Éles üzemben a közös kamarai iktatórendszer

Sikeresen elindult az új, valamennyi területi és az országos kamara által is használható egységes felületű, ugyanakkor szervezetenként elkülönített iktatórendszer. A decemberi oktatások után az elektronikus iktatás január elején kezdte meg működését.

2021.01.04
Kamarai munkarend a veszélyhelyzet idején

A veszélyhelyzettel kapcsolatos alapvető szabályozás lényegében nem változott, ezért a kamarában 2021. januárjában is alapvetően távmunkában láttuk el feladatainkat.

2021.01.08
Magyarországon megfelelőek az épületekre vonatkozó földrengés-biztonsági előírások

Pohl Ákos a horvátországi földrengés kapcsán nyilatkozott  – ATV , Soundcloud – a magyarországi épületek földrengésállóságáról, a tervezők felelősségéről és az EU szabványok szerinti feladataikról, valamint az MMK által tavaly Albániába szervezett mérnök-szakértői delegáció munkájáról.

2021.01.13
Ülésezett az MMK elnöksége

Az MMK Elnöksége január 13-án tárgyalt a kamara előtt álló új energetikai feladatokról, valamint a következő EU fejlesztési ciklus tervezésének véleményezéséről. Tájékoztató hangzott el az idei kamarai díjak, elismerések odaítélésének előkészítéséről és a 2021-es tisztújítás folyamatáról.

2021.01.14
Kamarai jogsegélyszolgálat

Nagy érdeklődés kíséri a heti rendszerességgel, minden csütörtökön 10-12 óra között online, és telefonon a tagok számára elérhető kamarai jogsegélyszolgálatot . Az igénybevétel ingyenes és előzetes jelentkezés után lehetséges.

2021.01.14
Megkezdődött a 3. Beruházáslebonyolító Mesteriskola

Az immár harmadik alkalommal szervezte meg a beruházáslebonyolító mesteriskolát (BLMI) a Magyar Mérnöki Kamara. A képzés ezúttal online felületen folyik. A szükséges, modern technikai feltételek biztosítását a Mérnöki Innovációt Támogató Alapítvány (MITA) is támogatja. A január 14-én elindult képzés előadói biztonságos egészségügyi feltételek mellett, modern stúdiókörnyezetben tartják előadásaikat, amelyeket egyidejűleg mintegy 70 hallgató követhet. A technikai megoldások lehetővé teszik, hogy a hallgatók az előadások közben is kérdéseket tehetnek fel az előadóknak. Ha a járványügyi intézkedéseket a mesteriskola befejezése előtt lazítják, akkor a képzés áttérhet a vegyes rendszerre, azaz az online lebonyolítás mellett a személyes részvétel is lehetséges lesz.

2021.01.15
Hírlevél 2021/1

Az MMK tagjainak megküldtük az idei év első hírlevelét. A hírlevél havonta kétszer jut el tagjainkhoz
A témákból:
- Hamarosan a mikrovállakozó mérnökirodák is pályázhatnak eszköztámogatásra
- Fél évvel később lépnek hatályba az épületek szigorúbb energiahatékonysági előírásai
- Elindult a beruházáslebonyolítói mesteriskola harmadik turnusa
- Ülésezett az MMK elnöksége
- Kamarai kitüntetések: várjuk a jelöléseket

2021.01.18
Megjelentek az Építő 5 pályázat részletes feltételei

Az 1-9 fős tervező- és mérnökirodák is pályázhatnak a munkájukat segítő technológiai fejlesztésekre, a gépbeszerzési és újraiparosítási célt szolgáló beruházások finanszírozására. A részletes pályázati feltételek január 18-án váltak nyilvánossá. A pályázatok február 15-től nyújthatók be. A mérnöki mikrovállalkozások a Magyar Mérnöki Kamara javaslatára kerültek be a támogatási rendszerbe. A kamara folyamatosan tájékoztatást ad a pályázattal kapcsolatos friss információkról.

2021.01.18
Országos titkári értekezlet

Az elektronikus iktatás bevezetésének első tapasztalatairól tartott egyeztetést és tapasztalatcserét az országos titkári értekezlet.

2021.01.21
Az MMK tagokat delegál a megyei tervtanácsokba

A megyei kormányhivatalok megkeresésére az MMK a területi mérnöki kamarákat arra kéri, hogy delegáljanak tagokat a megyei tervtanácsokba. A tervtanácsokba esetenként – a kormányhivatalok ilyen irányú kérésére - több szakterületről is delegálhatnak a területi kamarák.

2021.01.21
A Kamara várja a jelöléseket, javaslatokat a 2021-es a díjakra, elismerésekre

A Magyar Mérnöki Kamara által alapított elismerések – a Zielinski Szilárd Díj, az Év Mérnöke Aranygyűrű Díj és a Tiszteletbeli Tagság – átadására 2021. március 8-án, várhatóan egy online ünnepség keretében kerül sor.

2021.01.21
Élénk sajtóérdeklődés kíséri a harmadik Beruházáslebonyolítói Mesteriskola indulását

Mesteriskola indulásáról és az építésgazdaság jelenlegi legfontosabb kérdéseiről hosszabb nyilatkozatot adott az ATV Start Plusz című műsorában és a Spirit FM rádióban Madaras Botond, az MMK alelnöke és Seidl Tibor az MMK Tudásközpontjának vezetője. Az Inforádió is foglalkozott a témával, továbbá az MTI és több online és nyomtatott lap is részletes írást jelentetett meg az MMK sajtóközleménye alapján.
soundcloud.com/madaras-botond-seidl-tibor
infostart.hu/ujabb-mesteriskolat-inditott-a-mernoki-kamara
soundcloud.com/blmi-riport

2021.01.26
Megújult a BVSZT Ügyrendje -felkészülés az online vizsgáztatásra

A járványhelyzet szükségessé tette a beszámoló vizsga rendszerének megújítását. Ennek keretében sor került Beszámoló Vizsga Szekértői Testület új ügyrendjének elfogadására. Az ügyrend szabályozza a hamarosan bevezetendő online vizsgarendszer lebonyolítását is.

2021.01.26
A kamara készül az online beszámoló vizsgáztatásra

A kormány döntése szerint március 1-ig maradnak a járványhelyzet miatt elrendelt korlátozások, így a kamarai beszámoló vizsgák továbbra sem tarthatók meg személyes jelenléttel. A szakmai tagozatok ebben az időszakban felülvizsgálják és bővítik a vizsgakérdéseket és a felkészítő segédleteket, frissítik a felkészülést segítő kérdésbankot is. Előkészítés alatt áll az online vizsgarendszer bevezetése., Célunk, hogy mielőbb rendelkezésre álljon a járványhelyzetben is biztonságosan alkalmazható vizsgarendszer.

2021.01.29
2021-2027-es EU fejlesztési ciklus tervezésének véleményezése

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérte kamaránkat, hogy véleményezze a 2021-2027 közötti uniós időszak stratégiai kereteit kijelölő összefoglaló anyagokat, a partnerségi megállapodást, az operatív programokat, valamint a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervét. A tervezetekről több szakmai tagozat és területi kamara adott véleményt. Elsősorban a felsőoktatás, az energetika és a vízgazdálkodás témájában visszaérkezett véleményeket összegző anyagot január 29-én megküldtük az ITM-nek. Bővebben ›››