nov.
04

E-mobilitás konferencia és mérnöki kamarai szakmai továbbképzés

Az e-mobilitás kétségkívül életünk egyik leginkább jövőbemutató kérdése. Ahogy száz évvel ezelőtt a megmunkáló gépek területén zajlott le egy forradalmi változás, amikor a szíjhajtású gépeket felváltotta az elektromos meghajtás, úgy korunkban a járművek területén zajlik hasonló forradalom. Október 18-án ez az immár harmadszor megrendezett konferencia, ennek a fejlődésnek a várható irányait, a jelentkező problémákat és azokat az új lehetőségeket kívánta körbejárni, amelyek fontosak lehetnek egy mérnök számára.

A konferenciát a Gépészeti Tagozat, az Elektrotechnikai Tagozat, az Energetikai Tagozat és a Közlekedési Tagozat is jogosultsághoz illetve tanúsítványhoz szükséges követelmény szempontjából szakmai továbbképzésként fogadta el.
Szerkezeti egységek - e-mobilitás
A megnyitót és köszöntő előadásokat Kassai Ferenc, a BPMK elnöke, Kun Gábor, az Elektrotechnikai Tagozat elnöke, Dr. M. Csizmadia Béla, a Gépészeti Tagozat elnöke tartotta.
A jármű hajtások különböző megoldásairól, világtendenciákról, előnyökről, hátrányokról Dr. Bánó Imre, az AeroConsult Mérnöki Iroda főmérnöke beszélt.
Dr. Anisits Ferenc előadást tart a járművek környezeti hatásairól
"A járművek környezeti hatásainak áttekintése és értékelése" címmel Dr. Anisits Ferenc, a BMW dízel fejlesztés ny. igazgatója tartott előadást.
Dr. Tóth László előadást tart
Prof. dr. Tóth László - SZIE, Gépészmérnöki Kar - prezentációjában a megújuló energiák szerepével foglalkozott a villamos hálózatok energiaösszetételének tisztítása érdekében.
Mórucz Norbert előadást tart
Ezt követően Mórucz Norbert, az IPE elnöke következett "Az e-mobilitás és az ipari-, tudományos-, innovációs és technológiai parkok" című előadásával.
Dr. Csiszár Csaba előadást tart
Az elektromobilitás üzemeltetési kihívásait Dr. Csiszár Csaba - egyetemi docens, BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar - ismertette.
Az akkumulátoros járművek és kiszolgálásuk, kiszolgálásuk energetikai problémáiról Darvas István az MMK ELT Tervezői Szakosztály elnöke beszélt. A konferencia Dr. Tompos András - MTA TTK - az "Energiatárolás problémái és lehetőségei" című előadásával folytatódott, majd az "Autonóm jármű fejlesztés lehetőségei"-ről Dr. Tihanyi Viktor - egyetemi adjunktus, BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar - tartott előadást.
A konferencia résztvevői
A konferencia előadássorozatát Vígh Zoltán - a Jedlik Ányos Klaszter közkapcsolati vezetője - "Az elektromos mobilitás gazdasági jövőképe: a járműipar, a közlekedés, az energetika és a digitalizáció konvergenciája" témakörrel zárta.
 
A fényképfelvételeket Dr. Borbás Lajos készítette.